Invaart | Meld je aan
Rob Greven

Hoe kom ik in de Oostzee

Feb 8th 2011, 22:17
Geplaatst door spirit
10231 Bezoeken
Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, dus ook naar de Oostzee. Wat wij het makkelijkst vinden is om te starten vanuit Lauwersoog. Vanuit Lauwersoog proberen we dan zo snel mogelijk op het Noord Oostzee kanaal (Kielerkanaal) te komen. Eenmaal op het NOK ben je er gevoelsmatig eigenlijk al. Geen gedoe meer met tij, één dagje varen en je bent in Kiel.
Vanuit Lauwersoog heb je in principe 3 mogelijkheden.
1. Lauwersoog- Brünsbuttel (begin NOK)
2. Lauwersoog, tussenstop Norderney, Cuxhaven en dan naar Brünsbuttel.
3. Lauwersoog, Helgoland, Brünsbuttel

Optie 2 wordt meestal gedaan. Je kunt in 2 dagtochten het NOK bereiken. Lauwersoog- Norderney is ongeveer 49 mijl. Norderney- Cuxhaven ongeveer 62 mijl. Als je goed uitkomt met de stroming op de Elbe en je hebt nog zin, vaar je nog (maximaal) 2 uurtjes door. Na 17 mijl lig je dan ook in Brünsbuttel. Hoef je de volgende dag geen rekening meer te houden met het tij. Omdat optie 2 toch wel het meest gevaren wordt werken we dat wat verder uit.
Vooropgesteld dat de weersomstandigheden een veilige tocht toelaten. Bij twijfel gewoon even vragen. De ‘locals’ zijn veelal bijzonder goed op de hoogte.

We willen optimaal gebruik maken van stroming. Vanuit Lauwersoog willen we met de stroom mee naar buiten, naar het Westgat. Afgaand tij, van hoog naar laag. Vanaf het Westgat willen we juist met opkomend water mee naar Norderney. Van laag naar hoog. In de Almanak vinden we LW Lauwersoog. De afstand naar het Westgat is ongeveer 12 mijl. Als we nu 2 uur vóór LW vertrekken zijn we met LW in het Westgat, dan gaat de stroming boven de eilanden lopen richting Norderney. De stroming richting NO loopt ongeveer 7 uur door. Het is vanuit het Westgat nog ongeveer 40 mijl, dus dat moet kunnen. We gaan ruim boven de eilanden langs (Riffgat), onder de shipping-lane, je loopt aan op de Schluchter en vaart tussen de betonning zo naar Norderney. Afhankelijk van de weersomstandigheden kun je ook voor de doorvaart in het Dovetief kiezen. Deze ligt ongeveer 4 mijl verder boven Norderney.

Van Norderney naar Cuxhaven moeten we in eerste instantie rekening houden met de stroming in de Elbe. Deze is sterk en snel 3 tot 4 knopen. Betekent dat we met opkomend tij de Elbe op moeten. We mogen niet later dan HW Cuxhaven aankomen, anders gaat de stroom tegen lopen. Nu moeten we terugrekenen. De snelheid van uw boot is hierbij van belang. De afstand is ongeveer 62 mijl. Betekent met een bootsnelheid tussen de 6 en 7 knoop, ongeveer 9 uur varen. Ik hou hierbij even geen rekening met het voordeel van stroom mee. Leuk voor de rekenaars, voor mij een voordelige marge. Als referentie neem ik HW Cuxhaven. Stel HW Cux. is 17.49 uur (19/07/03) -/- 9 uur = 8.49 uur. LW Norderney is 9.52 uur. Ik vertrek dus 1 uur voor LW Norderney, pak de ebstroom mee naar buiten en vervolgens de vloedstroom mee naar Cuxhaven. Wil je nu wat meer marge hebben dan kun je rustig 1 tot 2 uur eerder vertrekken. Dan heb je eerst nog wat stroom tegen (1 tot max. 2 knoop ) en daarna het hele traject de stroom mee. Ben je nu bij Cuxhaven gearriveerd en heb je nog zin dan ben je in 1,5 uur (17mijl) met de stroom mee in Brünsbuttel.

Onze ervaring is dat je niet de enige bent, je vaart meestal met andere schepen. Overleg ook met je medewatersporters. Raadpleeg de havenmeester(s). Vaak hangt er in het havenkantoor ook een lijstje met beste vertrektijden naar de diverse bestemmingen.

Rob Greven
Artikel uit 2003
Bookmark en deel:
watersportmedia Volgens mij beschrijf je ongeveer dezelfde strategie als Rene in zijn nieuwe e-book. (straks ook te koop)
Feb 10th 2011, 12:49
Deze site wordt mogelijk gemaakt door

Cure Productions BV Watersportmedia.